Η Εκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία, θα είναι έτοιμη στις 8 Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να γνωρίζει ο κόσμος τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν άνθρωποι που ευθύνονται για την τραπεζική κατάρρευση.
Μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Κόμματος Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως “ανεξάρτητα των αποσπασματικών δημοσιευμάτων, η Εκθεση της Επιτροπής Θεσμών θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου και θα είναι η επίσημη Εκθεση την οποία θα κάμω έκκληση προς όλους αντί να προσπαθούν είτε να στρέψουν την προσοχή αλλού ή να την υποσκάψουν, να την μελετήσουν”.
Σχολιάζοντας τα περί ονομάτων, δήλωσε ότι “στην προκαταρκτική έκθεση έκρινα ότι ειδικά αυτός ο κατάλογος των δέκα περιπτώσεων δεν έπρεπε να περιλαμβάνει ονόματα γιατί ήμουν βέβαιος ότι θα διέρρεαν την προκαταρκτική έκθεση κάποιοι βουλευτές και ότι θα μπορούσαν να αμαυρώνονται τα ονόματα ανθρώπων που στην ουσία μπορεί να μην είχε αντικείμενο το γεγονός ότι έχουν δοθεί τα ονόματα τους μέσα σε μια μεγαλύτερη λίστα”.
Ετσι κι αλλιώς, συνέχισε, “για να δώσω ως παράδειγμα, αν ένας ο οποίος μπορεί να είναι και πολιτικός έχει δεχθεί μια μεταχείριση ίση με άλλους πολίτες και επειδή δόθηκε το όνομα του δεν θα ήταν δίκαιο να αμαυρώναμε το όνομα αυτού του πολιτικού, έτσι για να κάνουμε λαϊκισμό”.
Ανέφερε ότι “μίλησα με τρεις νυν-πρώην βουλευτές που είναι μέσα στις 10-11 αυτές περιπτώσεις και θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ανακοινώσω τα ονόματα τους κι αυτό θα το κάμω είτε στην Εκθεση στις 8 Απριλίου ή και πιο πριν να δώσω τα ονόματα τους στη δημοσιότητα και με τις επεξηγήσεις φυσικά, που είναι καθαρές”.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ονόματα θα υπάρχουν πάρα πολλά στην Εκθεση, όπως και περιγραφή ιδιοτήτων. “Μιλούμε για κάποιες περιπτώσεις που έκαναν διευθέτηση με την τράπεζα, μια διευθέτηση που μπορεί και σε όλες τις περιπτώσεις να είναι φυσιολογική, όπως κάνει ο κάθε πολίτης. Επειδή έτυχε να είναι πολιτικοί, να έχουν σχέση με πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις δεν σημαίνει ότι είχαν οποιαδήποτε κατ’ ανάγκη ευνοιακή μεταχείριση. Αρα, αν κάποιοι ήθελαν να στρέψουμε την προσοχή πάνω σε 4-5 άτομα για να συγκαλύψουμε πραγματικούς ενόχους και ένοχες αποφάσεις και παραλείψεις είτε για να κάνουμε λαϊκισμό, αυτό το χατήρι δεν θα το κάνω σε κανένα όσο κι αν κατηγορηθώ από δημοσιογράφους ή πολιτικούς”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με την επίσκεψη Ντάισεμπλουμ ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι “ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι πολύ μακριά από την αντίληψη των πραγματικοτήτων, σκέφτεται και βλέπει οικονομικά νούμερα χωρίς να αντιλαμβάνεται τα πραγματικά προβλήματα επί του εδάφους”, αποκόμισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ύστερα από την σύντομη συνάντηση που είχαν στη Βουλή, όπως δήλωσε ο ίδιος.
“Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι αυτή η επίσκεψη του όταν θα ολοκληρωθεί να τον βοηθήσει να αντιληφθεί αυτά που ζει ο κυπριακός λαός με τη μέθοδο του bail in που εφάρμοσε σαν πείραμα στην Κύπρο, δηλαδή την έλλειψη ρευστότητας, τα ψηλά επιτόκια, το στραγγαλισμό της ανάπτυξης, την δυσκολία των επιχειρήσεων να επιβιώσουν, την ανεργία”.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι στις δικές του παρεμβάσεις ζήτησε ότι “το πείραμα που μας έκαναν πρέπει να ολοκληρωθεί και με ένα θετικό τρόπο δηλαδή, με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης για την Κύπρο, το οποίο να στηρίξουν όχι μόνο με ιδέες αλλά και οικονομικά”.
Στην ερώτηση μου, συνέχισε, για τον τρόπο που ξεπουλήθηκαν τα ελληνικά καταστήματα των κυπριακών τραπεζών και την πιθανή ζημιά και διαπλοκή που δέχτηκε η Κύπρος, δεν απάντησε.
“Κατά την άποψη μου πρέπει να γίνει ειδική έρευνα γύρω από το ξεπούλημα των παραρτημάτων των τραπεζών μας στην Ελλάδα και ποιος ήταν ο ρόλος και ευθύνη ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών”, κατέληξε.