Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, απέστειλε επιστολή στον Τζο Μπάιντεν ζητώντας από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο να πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άνευ όρων, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
Υποστήριξε ότι το Μπαρμπαρός διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πως η συμφωνία με την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο κ. Έρογλου, ισχυριζόμενος πως “ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και η Τουρκία προέβησαν σε προκλήσεις” σε ό,τι αφορά τις έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστήριξε πως εάν υπάρχουν προκλήσεις, αυτές προέρχονται από τις “μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αποκλείοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά”.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως με την επιστολή του θέλει να ενημερώσει τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά τα όσα διάβασε στον τύπο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Αναστασιάδη.
Ισχυρίστηκε, στη συνεχεία, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά “έχει δημιουργήσει μια τεχνητή ένταση για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της στόχους”, υποστηρίζοντας πως “η οδηγία NAVTEX δεν καλύπτει περιοχές στις οποίες διεξάγει έρευνες η ελληνοκυπριακή πλευρά” και ότι “τα πλοία του τουρκικού ναυτικού βρίσκονται σε διεθνή ύδατα”.
Είπε πως “η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσίασε προτάσεις για το θέμα το 2011 και 2012, οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι” καθώς και “φόρμουλα που βρίσκεται σε αρμονία με το στόχο της ομοσπονδίας, αλλά όλες απερρίφθησαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά”.
Ανέφερε ακόμα πως “απερρίφθη και η πρόταση για ταυτόχρονο τερματισμό των δραστηριοτήτων κι από τις δύο πλευρές” και πως “η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να κάνει διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά επί του θέματος”.
Τέλος, υποστήριξε πως “η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει τα θέματα υδρογονανθράκων να λειτουργήσουν ως καταλύτης, και όχι ως εμπόδιο, αλλά όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να συνεργαστεί και χρησιμοποιεί το θέμα ως δικαιολογία για να φύγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να το κάνει από μόνη της”.