Καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση, επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν διεθνή αγώνα βόλεϊ ανδρών! Ο λόγως για τη νεαρή Ιρανοβρετανή, που συνελήφθη τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.
Η Μαχμούντ Αλιζαντέχ Ταμπαταμπαγέ δήλωσε, «Η απόφαση δεν μου έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, όμως μου την έδειξε ο δικαστής και η πελάτης μου καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση», χωρίς όμως να εξηγήσει τους λόγους της καταδίκης της Γοντσέχ Γαβαμί.
«Καθώς δεν έχει προηγούμενες καταδίκες, το δικαστήριο μπορεί να της επιβάλει μια ποινή με αναστολή», πρόσθεσε η δικηγόρος.
Η Γαβαμί, 25 ετών, συνελήφθη στις 20 Ιουνίου επειδή συμμετείχε σε μια κινητοποίηση γυναικών, οι οποίες ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλεϊ ανδρών μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας.
Η νεαρή γυναίκα, αφού αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, συνελήφθη εκ νέου λίγες ημέρες αργότερα. Τον Σεπτέμβριο ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε επισημάνει ότι η κράτηση της Γαβαμί δεν συνδέεται πλέον με τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση, όμως δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.
Σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στις αρχές Οκτωβρίου στη σελίδα της στο Facebook (Free Ghoncheh Ghavami) η μητέρα της Σούζαν Μοσταγιάν δήλωσε ότι η Γοντσέχ αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται τροφή.
Η οικογένεια της Γοντσέχ είχε ξεκινήσει εκστρατεία στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την απελευθέρωσή της και είχε απευθυνθεί στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για βοήθεια.
Στο μήνυμά της στο Facebook η Μοσταγιάν επισημαίνει ότι οι ιρανικές αρχές προσπάθησαν να πείσουν την κόρη της να αλλάξει δικηγόρο και να δηλώσει ένοχη για νέες κατηγορίες.
Η παρουσία στη διεθνή συνάντηση βόλεϊ, την οποία ήθελε να παρακολουθήσει η Γοντσέχ, είχε απαγορευθεί για τις γυναίκες, μια απόφαση την οποία είχε αμφισβητήσει η μετριοπαθής κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.
Ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας του Ιράν στρατηγός Εσμαΐλ Αχμαντί Μογαντάμ είχε εξηγήσει τον Ιούνιο ότι η αστυνομία δεν μπορεί «να επιτρέψει την παρουσία γυναικών στα στάδια», διότι «η συνύπαρξη των δύο φύλων στα στάδια δεν εξυπηρετεί ακόμη το γενικό συμφέρον».
Εξάλλου η πρόσβαση στα γήπεδα ποδοσφαίρου απαγορεύεται για τις Ιρανές, επισήμως εξαιτίας της άσεμνης συμπεριφοράς κάποιων ανδρών οπαδών.