«Οι συνέπειες είναι τρομερές. Η φυσική καταστροφή δεν είναι μικρότερη από την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος» δήλωσε ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας πως πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το 1/4 του πληθυσμού της χώρας, έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στα Βαλκάνια.
Περισσότερα από 100.000 σπίτια και άλλα κτίρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Από ώρα σε ώρα αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία. Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 45, όμως ο τελικός απολογισμός αναμένεται ακόμη πιο τραγικός καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη πολλών ανθρώπων.
Ομάδα της Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασε τη Δευτέρα στο Σαράγεβο, κατόπιν αιτήματος των αρχών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες διάσωσης φθάνουν ταυτόχρονα στη Σερβία από διάφορες χώρες του κόσμου και διεθνείς οργανισμούς αρωγής.
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσάβινα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Σάβα και τα νερά απειλούν την πόλη Οράσιε. Τα νερά του ποταμού έχουν σπάσει τα αναχώματα σε δύο σημεία και έχουν πλήξει έκταση 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Κάτω από τα νερά βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου Μπόσανσκι Σάματς. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο δήμο Μπιέλινα και στην περιφέρεια Μπρτσκο, όπου με ελικόπτερα καταβάλλονται προσπάθειες τοποθέτησης σιδερένιων εμποδίων για να κλείσουν οι ρωγμές στα αναχώματα.
«Νομίζω ότι θα καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τα εμπόδια» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βοσνίας, Ζεκέριγιαχ Όσμιτς, τονίζοντας ότι προς το παρόν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 στρατιώτες.
Στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η εκκένωση του πληθυσμού και οι επιχειρήσεις διανομής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Οι επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών και διανομής βοήθειας διεξάγονται με 10 στρατιωτικά ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,της αποστολής της ΕΕ στη χώρα (Eufor), της Κροατίας και της Σλοβενίας.
Στο Σαράγεβο έφθασε αεροπλάνο με βοήθεια από την Τουρκία και αναμένεται και η άφιξη αεροπλάνου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ.
Είδη πρώτης ανάγκης, σκηνές και κουβέρτες έχει αποστείλει στους πληγέντες στο Μπρτσκο η Βουλγαρία, ενώ η Λιθουανία και η Εσθονία προσφέρθηκαν να αποστείλουν συνεργεία για την άντληση υδάτων και η Τσεχία έστειλε πακέτα με ανθρωπιστική βοήθεια.