Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως ώστε να ενημερωθεί για τα νομοσχέδια που έχουν εγκριθεί προ εβδομάδος (προηγούμενη Τρίτη) από το Υπουργικό Συμβούλιο, η ψήφιση των οποίων σε νόμους είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την Τρόικα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Την προσεχή Πέμπτη στις 16.00 θα συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής ώστε τα νομοσχέδια να κατατεθούν και να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν την εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.
Στη συνεδρία, που θα αρχίσει στις 11:00, έχουν προσκληθεί να παραστούν, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Για τα νομοσχέδια αυτά, έχουν κληθεί επίσης να προσέλθουν στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ο Έφορος της Υπηρεσίας Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπείας Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας.
Μετά την ενημέρωση, που θα κρατήσει περίπου μία ώρα, η Επιτροπή θα εξετάσει δύο προτάσεις νόμου για την εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων, από τις οποίες η μία κατατέθηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ από τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου και η άλλη από τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.
Η πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου έχει σκοπό την τροποποίηση του περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμου, έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία μεσεγγύησης με άνοιγμα λογαριασμού μεσεγγύησης, και το διορισμό φορέα μεσεγγύησης σε σχέση με πιστωτικό ίδρυμα το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης.
Η θεσμοθέτηση της διαδικασίας αυτής, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό σημείωμα της πρότασης νόμου, θα επιτρέπει σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής του, να εξέρχεται του καθεστώτος αυτού το ταχύτερο δυνατό.
Για το ίδιο θέμα θα εξετασθεί και η πρόταση νόμου του κ. Περδίκη, η οποία αποβλέπει στην τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, έτσι ώστε να καθορισθεί ο Υπουργός Οικονομικών ως Αρχή Εξυγίανσης αντί της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.