Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε συνέντευξή του στη Μιλλιέτ, δήλωσε ότι η “μπάλα είναι στην τουρκοκυπριακή πλευρά” λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά πρέπει τώρα να δώσει απάντηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
“Η τ/κ πλευρά ζητούσε να συζητηθεί το θέμα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν. Αλλά την περασμένη βδομάδα ο Αναστασιάδης έδωσε το μήνυμα ότι μπορεί να συζητηθεί αυτό το θέμα στο τραπέζι. Η τ/κ πλευρά πρέπει αυτό το μήνυμα να το λάβει, να το αναγνωρίσει. Η μπάλα είναι στην τ/κ πλευρά. Πρέπει να δώσει μια απάντηση σε αυτό”, είπε ο Έιντε στη Μιλλιέτ.
Είπε ακόμα ότι έχει εκδοθεί μια δεύτερη NAVTEX αλλά το Μπαρμπαρός δεν έχει βγει ακόμη για έρευνα, προσθέτοντας ότι ο όρος στον οποίο αναφέρθηκαν οι Ε/κ δεν είναι ένας όρος που τέθηκε επίσημα και ότι είναι περισσότερο μια ερμηνεία.
“Το σημαντικό εδώ είναι η αλλαγή στην πολιτική της ε/κ πλευράς. Προηγουμένως το θέμα των υδρογονανθράκων δεν ήταν στο τραπέζι, τώρα είναι. Αυτή την αλλαγή δεν μπορείτε να την κάνετε μέσα σε μια νύχτα. Η πρότασή μου στην τ/κ πλευρά είναι να επικεντρωθούν στη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο νότος. Να επικεντρωθούν στην πρόταση και στην αλλαγή. Αυτά που είπαν οι Ε/κ απευθύνονται στην εσωτερική πολιτική”, σημείωσε.
Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι προέρχεται από μια χώρα που είναι γνωστή για τους υδρογονάνθρακές της και είδε να γίνονται διαμάχες λόγω υδρογονανθράκων. “Αν πρέπει να μιλήσω με όρους στατιστικής, αν σε μια χώρα βρεθούν υδρογονάνθρακες αυτό σημαίνει κακές ειδήσεις για αυτή τη χώρα. Μπορεί να αποτελέσει λόγο πολιτικής κρίσης. Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οι υδρογονάνθρακες μπορεί να βοηθήσουν, αν υπάρχει μια σταθερή τάξη, αν υπάρξει μια καλή διαχείριση. Είναι γεγονός πως αν δεν λυθεί το Κυπριακό, οι υδρογονάνθρακες θα ενισχύσουν την περίπτωση της κατάρας. Το Κυπριακό θα έπρεπε να είχε λυθεί πριν από δέκα χρόνια”, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση εάν βαρέθηκε η διεθνής κοινότητα το Κυπριακό, ο κ. Έιντε απάντησε:
“Θα το πω ευγενικά, ο κόσμος θα ικανοποιηθεί πολύ από μια λύση στο Κυπριακό. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να πάρει τη στήριξη όλου του κόσμου. Η Κύπρος δεν είναι ένα πρόβλημα όπως η Συρία που διχάζει τις μεγάλες δυνάμεις. Γι` αυτό και οι Κύπριοι πρέπει να αξιολογήσουν αυτή την ευκαιρία. Έχω μια πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Άγκυρα. Και είναι προς το συμφέρον μας η Άγκυρα να έχει μια στενή συνεργασία με τους Τ/κ. Η Τουρκία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και οι άλλοι παράγοντες στο νησί μπορούν να δείξουν στις δύο κοινότητες για να δουν το θέμα από ένα μεγαλύτερο παράθυρο”.