Διχάζουν τους Βρετανούς οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στη χώρα του.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο επικεφαλής του Εργατικούς Κόμματος, όπως και οι εργοδότες, αλλά και τα συνδικάτα εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα αόριστα μέτρα, καθώς για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις να έχουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους.
Σε λίγες ώρες ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χτες ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση άρση του lockdown, εφόσον δεν εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ωστόσο επιτρέπονται από την ερχόμενη εβδομάδα περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες, ακόμη και επιστροφή στην εργασία (μόνο για όσους δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, όπως στον κατασκευαστικό τομέα), ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξουν τμηματικά από τον Ιούνιο, καταστήματα, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, και από τον Ιούλιο κάποιοι χώροι εστίασης και τουρισμού.
Το σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον βασίζεται σε πέντε επίπεδα συναγερμού και αυτό θα καθορίζεται από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε πως, από την Τετάρτη, οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται όσες φορές το επιθυμούν σε εξωτερικούς χώρους, να απολαμβάνουν τον ήλιο σε πάρκα της περιοχής τους, να οδηγούν σε άλλους προορισμούς και να συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα αλλά μόνο με άτομα που μοιράζονται την ίδια στέγη.
Προειδοποίησε ακόμη τους πολίτες ότι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις καθώς θα αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους τις παραβιάζουν.
Τόνισε επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά μετάδοσης του ιού από άτομα που έρχονται από το εξωτερικό θα τεθούν σύντομα σε ισχύ κανόνες που θα προβλέπουν ότι θα τίθενται σε καραντίνα όσοι φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα με εξαίρεση τους Γάλλους ταξιδιώτες.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι, να χρησιμοποιούν όσο το δυνατό λιγότερο τα μέσα μεταφοράς και να τηρούν το μέτρο κοινωνικής απόστασης.
«Θέλω να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται προς τους κατοίκους του Λονδίνου, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι ακόμη σε ισχύ, το lockdown δεν έχει καταργηθεί και πρέπει να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια περιορισμού της Covid-19» αναφέρει. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να συνεχίσει τη συνεργασία με τους εργοδότες και τις εργατικές ενώσεις ως προς τον τρόπο της ασφαλούς επιστροφής των εργαζομένων στις δουλειές τους.
Ο διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λονδίνου, Ρίτσαρντ Μπερτζ, καλεί τις επιχειρήσεις να μην ανοίξουν τους χώρους εργασίας λέγοντας ότι θα ήταν «ανοησία» πριν να δοθούν ακριβείς οδηγίες από την κυβέρνηση.
«Ισχυρή και αδιαμφισβήτητη σύστασή μου προς τις επιχειρήσεις του Λονδίνου είναι να μην αλλάξουν σχέδια για αύριο. Δεν τους δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες για το πως θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στην δουλειά τους, ούτε για το πως θα μείνουν ασφαλείς ενόσω εργάζονται» ανέφερε.
Και η γενική γραμματέας του εργατικού συνδικάτου TUC, Φράνσις Ο’ Γκρέιντι, σε μήνυμα στο twitter χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ως «συνταγή χάους», ενώ η οργάνωση κατασκευαστών Βρετανίας, ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τις οδηγίες της και για το είδος του προστατευτικού εξοπλισμού που απαιτείται για τους εργαζόμενους.
«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού εγείρει περισσότερες ερωτήσεις από αυτές που απαντά και δεν προσφέρει «σαφές σχέδιο ασφάλειας» ή σαφείς οδηγίες για το πώς θα μετακινηθούν αυτοί τους οποίους καλεί να επιστρέψουν πίσω στην εργασία τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Κιέρ Στάρμερ.
Επισημαίνει ακόμη ότι η ανακοινώσεις δίνουν την προοπτική στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία να προχωρήσουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. «Αυτό που ήθελε σήμερα η χώρα ήταν σαφήνεια και ομοφωνία, αλλά δεν είχαμε τίποτα από τα δύο» τόνισε.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, σε δηλώσεις της στο BBC, επεσήμανε ότι ο Μπόρις Τζόνσον, θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρος στο ότι η χαλάρωση των περιορισμών που πρότεινε αφορούν μόνο την Αγγλία.
«Όλα όσα είπε στην ανακοίνωσή του αφορούν την Αγγλία… Είναι ο πρωθυπουργός όλης της Βρετανίας, δεν προσπαθώ να το αμφισβητήσω, αλλά αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν νόμιμα ξεχωριστά στη Σκωτία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία και συνεπώς έχουμε καθήκον να λάβουμε αποφάσεις με τη δική μας δικαιοδοσία για την ταχύτητα με την οποία θα τους άρουμε» είπε.