Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψήφιων ευρωβουλευτών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Chateau Status, τόνισε ότι το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι συμβολική απόφαση να ακουστεί η φωνή όλων των Κυπρίων.
Είναι μια πολιτική πράξη που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να μοιράζονται την εξουσία και να εκπροσωπούν μαζί την κοινή τους πατρίδα, είπε.
Αυτούσια η ομιλία Άντρου Κυπριανού:
«Σας ευχαριστούμε πολύ για την εδώ παρουσία σας.
Σας καλούμε να δώσουμε μαζί τη μάχη των Ευρωεκλογών, ως συμβολική συνέχεια, των πολιτικών μαχών που δώσαμε στο παρελθόν. Ως υπόσχεση για τις μάχες που από κοινού θα δώσουμε στο μέλλον για την κοινή μας πατρίδα, για τους κοινούς μας στόχους.
Η πεποίθηση που υπάρχει στην πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας πως αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη δε μας αφορούν είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε και για το οποίο πρέπει να πείσουμε.
Ό, τι συμβαίνει στην Ευρώπη μας αφορά. Γι’ αυτό και η φωνή μας πρέπει να ακουστεί δυνατά εκεί.
Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που απαιτούν τα πράγματα να αλλάξουν.
Και στην Ευρώπη και στην Κύπρο.
Ποια είναι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται.
Οι κοινωνικές αντιδράσεις οξύνονται.
Οι ανισότητες έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών καταρρέει.
Η φτώχεια απειλεί με περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.
Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται συστηματικά.
Τα κοινωνικά δικαιώματα αμφισβητούνται μαζικά.
Οι ατομικές ελευθερίες συρρικνώνονται.
Η ίδια η Δημοκρατία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια άνευ προηγουμένου κρίση.
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γενικεύονται.
Η ανασφάλεια κυριαρχεί.
Ο φασισμός επανέρχεται μετά την ήττα του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όλα όσα συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο, δεν είναι παρά η μικρογραφία αυτών που συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς μας αφορούν περισσότερο από όσο νομίζουμε.
Όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα στην Ευρώπη επέτρεψαν να σηκώσει κεφάλι η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο.
Η δημαγωγία και το δήθεν αντισυστημικό προφίλ είναι το μεγαλύτερο τους όπλο. Τραμπουκισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, λαϊκισμός, μίσος και βία σε βάρος των αδυνάτων. Αυτό είναι το πραγματικό τους πρόσωπο.
Θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν τη χώρα μας;
Θα τους αφήσουμε να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινωνικό Κράτος;
Θα επιτρέψουμε να αλώσουν τη δημοκρατία, να διαλύσουν πανανθρώπινες αρχές και αξίες;
Ποτέ. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις όσων αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ευρώπη. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε το μέλλον της Ευρώπης πάνω στην αλληλεγγύη των λαών της και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της.
Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών.
Μια Ευρώπη που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και των νέων ανθρώπων. Να κρατά ψηλά τη σημαία της ειρήνης και την ιδέα της δημοκρατίας. Να προστατεύει το περιβάλλον, να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη.
Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος.
Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία συμμετέχουμε είναι η δύναμη που μπαίνει μπροστά για να προτείνει, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει στην πράξη το όραμα μας για την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά εργάζεται αδιάκοπα για την προώθηση προτάσεων που στοχεύουν στην προστασία των αδυνάτων, στην κατοχύρωση των πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Διεκδικεί για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους αγρότες, για τους νέους ανθρώπους που νιώθουν ότι η σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση σκοτώνει τα όνειρα τους.
Εργάζεται με συνέπεια για την προώθηση και την εφαρμογή ορθής και ολοκληρωμένης πολιτικής για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας: το προσφυγικό, το περιβαλλοντικό, το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά είναι εκείνη η δύναμη που στέκεται στο πλευρό του Κυπριακού λαού με συνέπεια, στηρίζοντας την υπόθεση της Κύπρου στη βάση αρχών.
Το ΑΚΕΛ φιλοδοξεί να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο γι’ αυτό και συμμετέχει στις ευρωεκλογές με αξιόμαχο και ισχυρό ψηφοδέλτιο. Στο ψηφοδέλτιο μας συνυπάρχει η εμπειρία με την ανανέωση, η πείρα με τον ενθουσιασμό, η γνώση με το δυναμισμό. Απαρτίζεται από ανθρώπους που μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιώργος Γεωργίου, Άθως Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Γιώργος Κουκουμάς, Μαρίνα Νικολάου και Νεοκλής Συλικιώτης.
Όταν ανακοινώναμε το ψηφοδέλτιο μας γνωρίζαμε ότι θα γινόταν πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι σε αυτό συμμετέχει ένας τουρκοκύπριος. Όντως, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα έγινε πολλή συζήτηση. Για εμάς είναι κάτι το φυσιολογικό, με δεδομένες τις θέσεις, τις προσεγγίσεις μας αλλά και τη διαχρονική μας σχέση με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Εξάλλου τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται για μια κοινοτική υποψηφιότητα.
Ο φανατισμός, το μίσος και το μένος ενάντια στο ΑΚΕΛ που τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα δε μας εκπλήσσει. Πρόκειται για αντιδράσεις που διαχρονικά εκδηλώνονταν ενάντια σε όποιον αποτολμούσε να μιλήσει για πατρίδα, ενωμένη και ανεξάρτητη, για λαό ενωμένο και κυρίαρχο.
Διαχρονικά ο εθνικισμός στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πάσχιζε να καταργήσει ό, τι ένωνε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Διαχρονικά ο εθνικισμός και στις δύο κοινότητες υπηρετώντας την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, προσπαθούσε να σκοτώσει την ιδέα μιας ανεξάρτητης πατρίδας. Συστηματικά ο εθνικισμός καλλιεργούσε το διχασμό. Πριν από την εδαφική διαίρεση, η οποία αποτελεί και δικό του έργο, καλλιέργησε συστηματικά την ιδεολογική και πολιτική διαίρεση.
Κάθε προσπάθεια οικοδόμησης κοινών πολιτικών προγραμμάτων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων έβρισκε απέναντι της λυσσαλέα αντίδραση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βία της δεκαετίας του 1950 εναντίον Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων Ακελιστών και άλλων Αριστερών. Είναι ο φόρος αίματος που ζήτησε ο εθνικισμός για τους «προδότες» που τόλμησαν να προτείνουν κοινό αγώνα και κοινά οράματα.
Δεν είναι λοιπόν η παρουσία τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ απλώς μια συμβολική παρουσία. Είναι ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ η συνέχεια των αγώνων μας για να ξεπεράσουμε επιτέλους την ιδεολογική και πολιτική διχοτόμηση που προσπαθούν να μας επιβάλουν εδώ και δεκαετίες. Είναι το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ η συμβολική απόφαση να ακουστεί η φωνή όλων των Κυπρίων, η αγωνία και η προσδοκία τους για μια επανενωμένη Κύπρο μέσα σε μια διαφορετική Ευρώπη.
Ο εθνικισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά, ανοιχτά και αποφασιστικά. Έχουμε ήδη δηλώσει ότι το όποιο πολιτικό κόστος δεν πρόκειται να μας εμποδίσει από το να διεκδικούμε το μέλλον του λαού μας, την επανένωση του τόπου μας. Έχουμε όραμα για την Κύπρο του αύριο, στο οποίο δώσαμε σάρκα και οστά με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις που μπήκαν στο τραπέζι των συνομιλιών. Προτάσεις που είχαν στην καρδιά τους την κατάργηση της εθνοτικής σύγκρουσης, την ενότητα σε ιδεολογική και πολιτική βάση. Αυτή η προσπάθεια που έγινε κατά την πενταετία Χριστόφια, η συνέπεια στις θέσεις μας με την οποία πολιτευτήκαμε στη συνέχεια, οι πρωτοβουλίες μας που ένωσαν ξανά ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους σε διάφορους αγώνες μικρούς και μεγάλους και σήμερα το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο που θέτουμε ενώπιον του λαού, δεν εκφράζουν τίποτε άλλο από την αγωνία αυτού του τόπου για ζωή. Την αγωνία αυτή δεν πρόκειται να την προδώσουμε, παραδίδοντας την Κύπρο βορά στον εθνικισμό και στα διχοτομικά σχέδια.
Το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι η συνειδητή επιμονή στην πολιτική γραμμή της ενότητας του λαού, της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.
Είναι η συνεχής προσπάθεια να καταξιωθεί η ιδέα ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι μπορούν και πρέπει να κυβερνήσουν από κοινού την Κύπρο σε συνθήκες ισοτιμίας.
Είναι η διαρκής υπόμνηση σε όλους όσοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σημασία της πολιτικής ισότητας, πόσο μάλλον να αποδεχτούν την ιδέα.
Από τους θύλακες, στην αιμοσταγή πολιτική της ΤΜΤ και τις ασφυκτικές πολιτικές της Άγκυρας, η προστασία των Τουρκοκυπρίων ως μια κυπριακή κοινότητα, πολιτικά προσδιορισμένη και σε ισότητα με τους Ελληνοκύπριους, είναι το διαχρονικό αίτημα των τουρκοκυπρίων που αγωνίζονται για την ειρήνη και την επανένωση. Είναι και μια διαπίστωση που προκύπτει από τη ματωμένη ιστορία του λαού μας, την οποία το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να ομολογήσει και να υπερασπιστεί.
Το όραμα μας για την Κύπρο πάει πολύ μακρύτερα από την παρουσία ενός τουρκοκύπριου υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο μας. Δίχως ασφαλώς αυτό να σημαίνει ότι είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Αντιθέτως είναι μια πρωτοβουλία που γεννά πολλά ρίσκα και αρκετή καχυποψία. Για να είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι. Όχι, το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο δεν αποτελεί μοντέλο λύσης του Κυπριακού, δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ούτε να ρίξει στάχτη στα μάτια των τουρκοκυπρίων. Όπως πολλές φορές το τελευταίο διάστημα σημείωσε και ο ίδιος ο Νιαζί, η υποψηφιότητα του δεν έχει κοινοτικό προσανατολισμό και ούτε γίνεται προσπάθεια εκπροσώπησης της κοινότητας «χωρίς την κοινότητα».
Αυτή η πρωτοβουλία είναι η σαφής απάντηση σε όλη αυτή την αμφισβήτηση που δυναμώνει χρόνο με το χρόνο και θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης τη φιλολογία για «νέες λύσεις», την άκαιρη διαπίστωση ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι «ούτε θέλουν, ούτε μπορούν» να ζήσουν μαζί, να χτίσουν μαζί το κοινό τους μέλλον. Για να πάμε και ένα βήμα παρακάτω, είναι και μια πρωτοβουλία πολιτικής αλληλεγγύης στον αγώνα των προοδευτικών τουρκοκυπρίων ενάντια στη μέγγενη της Άγκυρας.
Το δικοινοτικό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι η σαφής απάντηση σε όλους αυτούς που βολεύονται σήμερα με τη διαίρεση και αύριο με τη διχοτόμηση απλώς και μόνο γιατί έτσι ενισχύονται τα συμφέροντα τους. Είναι η πολιτική πράξη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το διχασμό, μπορούμε να συνεργαστούμε πολιτικά με πρόγραμμα και θέσεις. Είναι η ιστορική στιγμή που θα αποδείξει ότι η ψήφος μπορεί να διασταυρωθεί, όχι μόνο εξαιτίας του κοινού παρελθόντος αλλά και στο όνομα του κοινού μας μέλλοντος. Είναι η στιγμή που η συνείδηση του καθενός θα διαπιστώσει ότι αξίζει να ψηφίζουμε ο ένας τον άλλον ως Κύπριοι, όχι ως «προεκτάσεις» άλλων, ούτε ως «απομεινάρια» των συγκρούσεων.
Ως ΑΚΕΛ, το λέμε και το ξαναλέμε γιατί το πιστεύουμε βαθιά. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούμε να υπολογίζουμε στο μέλλον μόνο όταν διασφαλιστεί ότι θα το ζήσουμε μαζί, στα πλαίσια λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.
Στη δική μας αντίληψη η ομοσπονδία δεν είναι βάθρο ελληνοκυπριακής εξουσίας, αλλά πεδίο δημιουργικής συνεργασίας ισότιμων εταίρων και συμπατριωτών. Στα πλαίσια ενός επανενωμένου κράτους με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπου θα διασφαλίζεται ότι οι δύο κοινότητες θα συμβιώνουν και θα συνεργάζονται σε πατρίδα ενωμένη και ανεξάρτητη. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι διαγράφονται οι ιστορικές σχέσεις των δύο κοινοτήτων με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σημαίνει όμως ότι ο λαός μας, όλοι οι Κύπριοι, μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς κηδεμόνες. Ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν πια χειραφετηθεί και θα μπορούν μαζί να εργάζονται για το κοινό τους μέλλον.
Η απόφαση μας για να είναι το ψηφοδέλτιο μας στις Ευρωεκλογές δικοινοτικό είναι μια πολιτική πράξη που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να μοιράζονται την εξουσία και να εκπροσωπούν μαζί την κοινή τους πατρίδα. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια πολιτική μάχη πολύ σημαντική που το αποτέλεσμα της θα στείλει πολλαπλά μηνύματα. Ας ενώσουμε τα χέρια μας πάνω από το συρματόπλεγμα και ας γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε. Η φωνή που παλεύει και κερδίζει για την Κύπρο που αγαπούμε και για την Κύπρο που ονειρευόμαστε.»