Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις
Θέλω να εκφράσω ειλικρινά τη λύπη μου γιατί η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της και επιτίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης με τρόπο, κατά την άποψη μου, προκλητικό, αποδίδοντας μάλιστα υστερόβουλες σκέψεις. Θέλω να τους υπενθυμίσω τι έλεγαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κάτι που θα πρέπει να το σέβονται δύο φορές σήμερα που βρίσκονται στην εξουσία.
Έλεγαν λοιπόν: «ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας, πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ, πρέπει να κατανοήσει ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, σε μια χώρα που βρίσκεται εντός της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργεί όπως η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, όπου αποφασίζει η Γραμματεία και προσυπογράφει και χειροκροτεί η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Ο ναός της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Βουλής έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να εξασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κι έχει και το δικαίωμα και να εγκρίνει και να απορρίπτει αλλά και να τροποποιεί».
Αυτή την άποψη λοιπόν, που διατύπωναν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είναι υποχρέωση τους –επαναλαμβάνω- να τη σέβονται διπλά σήμερα, που βρίσκονται στην εξουσία. Βέβαια, θέλω να υπενθυμίσω ότι ο ΔΗΣΥ ουδέποτε τα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση εφάρμοζε όταν ήταν στην εξουσία.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, θέλω να πω κάποια απλά πράγματα. Δεν διαβουλεύτηκαν με τα πολιτικά κόμματα όλα. Εκείνο το οποίο τους καθοδήγησε ήταν η ανάγκη τους να διαμορφώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε ό,τι μας αφορά, μάς αγνόησαν εντελώς. Από τις 23 του Απρίλη που έγινε η σύσκεψη στο Προεδρικό και είπαν ότι θα διαβουλευτούν με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε μια προσπάθεια αν βρουν συναίνεση, εμάς δεν μας προσέγγισαν. Μέχρι τις 8 του Μάη, που κατέθεσαν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Το δεύτερο, η καθυστέρηση οφείλεται σε εκείνους. 40 ολόκληρες μέρες τούς πήρε -όταν απέσυραν για πρώτη φορά το νομοσχέδιο- με τον τεράστιο μηχανισμό που διαθέτουν στο Υπουργείο Οικονομικών, να ετοιμάσουν την πρόταση τους. Και ακόμα μέχρι την τελευταία στιγμή, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και το θέμα των ενοικίων δεν είχαν καταθέσει πρόταση. Την κατέθεσαν μετά τις 8 του Μάη. Ήθελαν από τη Βουλή, δίχως να δει, να εγκρίνει. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στον τόπο μας.
Τώρα, σε ό,τι αφορά την ουσία. Να πω ότι δεν είναι μόνο στην Κύπρο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση την οποία εμείς επιδιώξαμε τουλάχιστον να έχουμε στην Κύπρο. Είναι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολλά τα δεξιά πολιτικά κόμματα που κυβερνούν χώρες-μέλη της ΕΕ που υιοθετούν βασικές αρχές της φιλοσοφίας, τις οποίες εμείς από τα μέσα του Μάρτη είχαμε καταθέσει στην κυβέρνηση με γραπτή μας πρόταση. Τι έλεγε η πρόταση μας; Πολύ απλή. Ότι θα έπρεπε να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις με ένα κονδύλι το οποίο θα ανερχόταν κάπου μεταξύ των €200-300εκ. Για τις άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις πιο μεγάλες, εκείνο το οποίο λέγαμε είναι ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη να τις δανειοδοτήσει -όχι να τους δώσει χαριστικά λεφτά, όπως προσπαθεί να υπαινιχθεί σήμερα η κυβέρνηση- με χαμηλά επιτόκια για να εξασφαλίσουν τρόπο λειτουργίας, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν από τράπεζες.
Και λέγαμε, αν το κράτος αναλάβει την ευθύνη του και στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 96% της κυπριακής οικονομίας, τότε -γιατί όχι- οι μεγάλες επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν με κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες. Αυτή ήταν η πρόταση που καταθέσαμε. Αυτή είναι η άποψη που, επαναλαμβάνω, υποστηρίζεται από δεξιές κυβερνήσεις στην ΕΕ. Διερωτόμαστε λοιπόν, γιατί η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από αυτή την άποψη την οποία είχαμε διατυπώσει.
Μας λένε ότι είναι με λεφτά τρίτων που θέλαμε να γίνουν αυτές οι ενέργειες. Μα η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει στο πρώτο νομοσχέδιο ένα ποσό ύψους €250εκ. για την επιδότηση των επιτοκίων. Αυτό δεν το έβαλε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης, είχε υπολογίσει ότι θα δαπανούσε 1,32δις γιατί θα ήμαστε σε lockdown μέχρι τις 12 του Ιούνη. Επιχειρήσεις ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις 4 του Μάη. Άλλες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τις 21 του Μάη. Θα εξοικονομηθούν μεγάλα κονδύλια από το 1,32δις. Εκείνα λοιπόν τα λεφτά τα οποία το κράτος υπολόγισε να διαθέσει για τη στήριξη της οικονομίας αρκούσαν για να εφαρμοστεί η πρόταση την οποία εμείς προτείναμε. Τέλος, θέλω να καταλήξω λέγοντας ότι ακόμα και να υιοθετείτο η πρόταση της κυβέρνησης όπως την κατέθεσε, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία γιατί δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη.