Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως και με τον κ. Ακκιντζί ενωρίτερα σήμερα.
Και οι δύο ηγέτες είπαν ότι είναι δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία και κανείς δεν βλέπει αυτή τη διαδικασία ωσάν να έχει τελειώσει, να έχει τερματιστεί ή να έχει αναβληθεί, είπε ο κ. Άιντε σημειώνοντας ότι «η διαδικασία συνεχίζεται, το έχει πει ξεκάθαρα ο κ. Ακκιντζί και ο κ. Αναστασιάδης».
Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντηση των ηγετών είπε ότι οι ηγέτες αλλά και ο ίδιος ήλπιζαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή συνάντηση «για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όχι στις συνομιλίες αλλά γύρω από τις συνομιλίες, περιλαμβανόμενης και της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Πρόσθεσε ότι παρά το ότι αυτή ήταν ειλικρινής πρόθεση όλων, εντούτοις «η συνάντηση τερματίστηκε απότομα», σημειώνοντας ότι «όπως και ο ίδιος ο κ. Ακκιντζί είπε, σε κάποιο σημείο αποφάσισε να φύγει από τη συνάντηση». Ο κ. Άιντε επεσήμανε πως «η συνάντηση ήταν δύσκολη για όλους τους συμμετέχοντες».
Ανέφερε ακόμη ότι «ενόσω προχωρούμε – που πιστεύω θα προχωρήσουμε – θα υπάρξουν πολλές προσπάθειες για εκτροχιασμό της διαδικασίας» από κάποιους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στην Κύπρο άτομα που επιθυμούν να πετύχει η διαδικασία περιλαμβανομένων των δύο ηγετών, όπως όμως και άτομα που θέλουν να αποτύχει.
Πρόσθεσε ότι ενόσω οι συνομιλίες θα προχωρούν εκείνοι που θέλουν να αποτύχει η διαδικασία θα γίνουν πιο ενεργοί αποπροσανατολίζοντας από την εποικοδομητική διαδικασία προς την κατεύθυνση της επίρριψης ευθυνών ή κάποιας συζήτησης ανάμεσα στους ηγέτες.
«Το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρξουν αρκετές απόπειρες για εκτροχιασμό της διαδικασίας», είπε ο κ. Άιντε προσθέτοντας ότι ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του και δεν αποτελεί αυτό κάτι παράτυπο. Επεσήμανε ακόμη ότι στο τέλος της μέρας όλοι οι Κύπριοι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα αν αυτό λάβει χώρα.
Ο κ. Άιντε ανέφερε ότι το βασικό είναι τα όσα συζητούνται στις συνομιλίες και όχι μια εσωτερική συζήτηση που έλαβε χώρα σε μια συγκεκριμένη συνάντηση, «αλλά το πώς μπορεί να επαναδημιουργηθεί το κλίμα μέσα στο οποίο να γίνονται δημιουργικές συναντήσεις και να αποφύγουμε την επανάληψη παρόμοιων θεμάτων».
Είπε ακόμη ότι ο ίδιος μίλησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες για να τον ενημερώσει για την κατάσταση και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του είπε ότι οι κοινότητες έχουν μεγάλη μνήμη και θυμούνται άσχημα πράγματα που τους συνέβησαν από τους άλλους. Μπορεί να γνωρίζουν ότι έκαναν πράγματα και στην άλλη πλευρά, αλλά δίνουν έμφαση σε αυτά που έγιναν εναντίον τους. Και όταν γίνεται αναφορά σε αυτά τα θέματα τότε υπάρχει συναισθηματική φόρτιση.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Άιντε είπε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες» και πρέπει αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, όπως είναι οι ηγέτες, ο ίδιος, όλοι οι εμπλεκόμενοι και όσοι τις στηρίζουν να δουν πώς μπορούν να διασφαλίσουμε ένα καλό κλίμα ώστε τελικά οι ηγέτες να φέρουν ένα σχέδιο για το οποίο θα αποφασίσει ο κόσμος.
Ερωτηθείς αν η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί ως είχε προγραμματιστεί ο κ. Άιντε είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ακύρωση. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα. Αν υπάρξει θα το ακούσετε όταν υπάρξει», είπε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια προϋπόθεση για να γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών όπως είχε δηλώσει ο κ. Ακκιντζί, ο κ. Άιντε είπε ότι «αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή θα το ανακοινώσουμε».